Axevallakursen

Axevalla kursen
Under fyra säsonger har Västergötlands spelmansförbund tillsammans med ABF Västra Götaland genomfört helgkurser på Axevalla folkhögskola. Det tre första terminerna genomfördes ”Västgötalåtar” en låtkurs med olika teman med Jenny Gustafsson som kursledare. Nu senast, hösten 2019 var det ”Några steg vidare ” med Billy Lätt som huvudledare. Den kursen var också förutom låtutlärning fokuserad på analys av begreppet folkmusik och traditionsbärande, analys av fläckpolskan med hjälp av Mats Johansson och att prova på att dansa fläckpolska med hjälp från Thomas Johansson och Anita Widell.

Alla är välkomna på dessa kurser men deltagarna har framför allt varit de som inte haft möjlighet att delta i läger och kurser som barn och ungdom. Vi har upptäckt att det finns ett stort behov och längtan efter fortbildning hos denna grupp.

Kursupplägget har varit tre helger, lördag – söndag, under hösten och en uppföljningshelg på våren. Vi har haft maxgräns på 25 deltagare vilket har fungerat bra. Kursen har helpension med boende och mat och vid anmälan binder man sig för alla tre helgerna. Man övernattar i dubbelrum och alla blir inkvarterade i samma hus vilket underlättar umgänge.

Många väljer att boka en extra natt och komma redan på fredagskvällen då man ofta äter lite tillsammans och har en spelkväll innan själva kursen startar. Under lördagen träffas deltagarna 9.00 i matsalen (Mässen) med lite fika/frukost. Kursstart 10.30 i Skolhuset och kursavslut runt 17,30 på lördag och 15.00 på söndag med avbrott för mat och fikapauser under dagen. Lördagskvällens middag har deltagarna kunnat ställa i ordning själva och det brukar bli lite festligt och mysigt den kvällen. Efter maten har det varit spel i olika former ibland ”allspel” ibland mer att vi en och en eller i smågrupper spelat för varandra. man väljer själv om man vill delta i kvällsaktiviteten. En av helgerna ordnades en dans- och spelkväll där ”allmänheten”, folkdansare och spelmän bjöds in.

Axevallakurserna har varit väldigt uppskattade och deltagarna har blivit som en liten familj då man setts flera helger, och för många, flera terminer. Vi kan varmt rekommendera kursen. Nu närmast planerar vi för ”några steg vidare steg 2” med Billy Lätt och Mats Johansson (se separat information här på hemsidan). Vi planerar att fortsätta med denna kursform med olika inriktning och teman. Kanske en teknikkurs, eller har du något du skulle vilja lära dej. Tipsa oss gärna.