Sjövikskursen

Sjövikskursen – Låtar på västgötska

Varje år håller spelmansförbundet en folkmusikkurs, ”Låtar på Västgötska”, på Sjöviks kursgård utanför Alingsås där ungdomar får lära sig att spela traditionell folkmusik från Västergötland. Kursens bygger framför allt på spelglädje och gemenskap.

Sjövikskursen riktar sig till ungdomar från 12 år och uppåt. Beroende på hur långt man kommit på sitt instrument och hur van man är vid att spela folkmusik blir man indelad i en av fem grupper. Lärarna lär sedan ut låtar anpassade till gruppen. Denna utlärning sker på främst från fiol men alla instrument är välkomna. Kursen innehåller också praktisk och teoretisk harmonilära där man lär sig att göra andrastämmor och komp. Det behövs inga förkunskaper i folkmusik för att delta på Sjövikskursen. Kvällarna ägnas åt gemensamma aktiviteter: Alla spelar, dansar och har kul tillsammans. Efter sex dagars kurs är det dags för en konsert för släktingar, vänner och alla andra intresserade i kapellet på gården.

Kursen arrangeras av Västergötlands Spelmansförbund och ABF Västra Götaland med ekonomiskt stöd av Västra Götalandsregionen, ungdomsorganisationen Folkyou och Sveriges spelmäns riksförbund. Sjövikskursens egen sida

Anmälan Sjövikskursen 2024 https://dinkurs.se/appliance/?event_id=89967