Tore Brissman

Text: Anders Brissman 2014

Tore Brissman 1932

Tore Brissman föddes den 19 oktober 1914, i Egna Hem, Ekedalen, Varvs socken. Han var 8:e barnet i skara av nio pojkar. Hans far Anders Gustav jobbade vid Ödegårdens kalkbruk i Ekedalen. På 1930-talet började han spela fiol. Tore hade ingen läromästare på fiol utan lärde sig spela på egen hand. Tore och hans broder Sven, vilken spelade dragspel, var ute och spelade mycket i trakterna runt Tidaholm. I gruppen fanns ytterligare två musikanter från trakten. Dessa båda spelade fiol, trummor och dragspel. De spelade främst den musik som var populär under 1930-1940 talet.

Tore ville läsa mer än vad folkskolan gett, så 1942 började han läsa på Axevalla folkhögskola. Han läste även en del Hermods kurser. Vid krigets slut fick han kontakt med Nils Stålberg. Då fick han även kontakt med spelmannen och livskonstnären Hugo Falk från Varnhem. Umgänget var flitigt och varade fram till Hugos bortgång 1973. Åtskilliga var de besök hos spelmän de gjorde samt spelningar i olika sammanhang.

Västergötlands Spelmansförbund bildades 1948. Tore var en de spelmän som var inblandad i detta arbete. Bland övriga spelmän kan nämnas Hugo Falk, Nils Stålberg och Torsten Edlund, Borås. Första mötet hölls i Borås och Tore blev vald till ordförande. Denna post hade han till 1956.

Tore var notkunnig och tecknade upp låtar efter spelmän. På 1950-talet hjälpte han Nils Löfgren med några låtar till häftet” Bland spelmän i Västergötland”. Mellan åren 1947 till 1952 bodde Tore i Götene. Under den tiden spelade han vid danstillställningar i Skara på söndagskvällarna. Han var också med och spelade i Axevalla Folkdansgille, tillsammans med Hugo Falk. 1952 till 1956 bodde han i Slutarp.

Sedan följde en kort period i Älghult (Småland), vid en spegelfabrik. År 1958 fick han arbete i Tibro och förblev resten av sitt liv. Han fick då kontakt med Arvid Johansson och försökte få Arvid att komma ihåg och spela de låtar han hade efter Alexius Johansson. Detta var i början på 1960-talet. I början hade Arvid svårt för komma ihåg låtarna, eftersom han hade skött kompet till dem. Efterhand släppte det och Arvid kom ihåg den ena låten efter den andra.

På 1970-talet började spelmännen i Tibrotrakten att träffas regelbundet i Balteryds hembygdsgård för att spela och umgås. Då kom Martin Sandelius från Skövde att överta rollen som upptecknare av Arvids låtar. Tore besökte även Arvids kusin Einar Johansson för att få kompletterande uppgifter.

Tore var även fotointresserad och tog en del kort på spelmän. Första perioden var från slutet på 1940-talet och fram till smålandsflytten. Andra perioden var från slutet av 1960-talet och fram till hans död 1992. De första fotona är svartvita. Sedan skaffade han sig en systemkamera och fotograferade med diafilm.